kycklingwok med glasnudlar

Skär stekta kycklingfileér (alternativt färdig grillad kyckling) i bitar. Woka thai eller asiatiskt wok och lägg i kycklingen på slutet för att steka ihop tillsammans. Koka glasnudlar & lägg slutsligen även i dem i woken, låt stekas ihop.

Då det finns barn i familjen eller andra som inte gillar stark mat, så brukar vi göra starkare såser på sidan om istället och låta woken vara orörd. Annars kan man gärna slänga i några teskedar sambal eller andra kryddor efter tycke och smak. (Finns sjukt mycket goda & starka thai såser att köpa)

Tips; Goda tillbehör kan vara, creme fraciche med sweetchilisås, olja med sambal, sweetchilisås och soya.


vit kladdkaka

Smöra en form och strö kokos i den. Smält 100 g margarin i en kastrull och bryt ner 100 g vitchoklad i det smälta margarinet. Blanda i 2 dl socker, 2 tsk vaniljsocker och 2 ägg. Tillsätt 1 msk pressad citronsaft och 2½ dl vetemjöl. Bred ut kakan i formen och grädda mitt i ugn 200 grader ca 12-15 minuter.

Tips: Pudra gärna över med florsocker och servera med hallon.



mjölkchokladmousse med smörstekta päronklyftor

Skala 3 päron och skär dem i klyftor, strö över lite ljus musdovadosocker och stek dem mjuka i smör. Låt dem sedan svalna och lägg dem i portinsskålar. Bryt sedan 100g mjölkchoklad i bitar och smät i vattenbad. Rör sedan tills den smälter, tänkt på att ljus choklad är extra värmekänslig. Rör ihop 2 st äggulor i en skål och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Tillsätt sedan 2 dl grädde, först lite av den och sedan resten. Smaksätt eventuellt med 1 msk konjak. Klicka moussen ovanpå päronen och låt den stå kallt några timmar innan servering.

noblessekakor

Blanda 2 dl havregryn,  2 dl kokos och 1½ - 2 dl socker. Smält 150 g smör och rör ner det tillsammans med 1 ägg. Klicka smeten i små folieformar och grädda i 10 min i 200 grader. Direkt då kakorna är klara läggs en noblessechokladplatta i valfri smak på varje kaka.  Kakorna går jättebra att frysa, men lösfrys dem gärna först då chokladen annars lätt blir kladdig.

Tips: Då jag bakade dessa på min sons kalas, så valde jag även att lägga på några ätbara figurer, vilket gjorde dem lite roligare! :)

 

Leilas tekakor

Värm 5 dl mjölk till ca 50 grader. Häll i 4 dl havregryn½ msk salt och 1 msk ljussirap och låt stå och svälla i 20 minuter. Smält 150 g smör och rör ner i grynblandningen. Smula ner 25 g jäst och rör om ordentligt. Tillsätt 8-9 dl vetemjöl lite i taget tills det blir en lös deg. Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka. Nagga dem med gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Klart!



saffransbullar med vitchoklad






Muffins bakade med kärlek



saffransskorpor

Sätt ugnen på 175 grader. Smält 100 g smör tillsammans med 1 g saffran. Häll över i en bunke och rör ner 2 st ägg. Blanda 1,5 dl socker, 5 dl vetemjöl och 1,5 tsk bakpulver med 1,5 dl hel sötmandel och vänd ner det i bunken. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).


kanelkakor

Blanda 7 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl och 1 dl strösocker i en bunke. Tärna 400 g kallt smör och nyp ihop med mjölblandningen. Häll i 2 msk vatten och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop. Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst en timme. Sätt ugnen på 220 grader. Blanda 1 msk strösocker och ½ msk kanel. Rulla degen till små bollar och platta ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck varje kaka med en gaffel och s
trö över kanelsockret och pensla med uppvispat ägg. Grädda i ugnen, cirka 10 minuter tills de fått lite färg.


pepparkaksmuffins

Sätt ugnen på 225°C. Smält 100 g smör (eller margarin) och låt svalna. Vispa 2 ägg och 3 dl socker pösigt. Tillsätt matfettet, 1 dl gräddfil, samt 0,5 tsk malen kardemumma, 1 tsk malen kanel, 0,5 tsk malen ingefära, 0,5 tsk malda nejlikor och blanda med 3 dl vetemjöl och ½ tsk bikarbonat. Häll smeten i muffinsformar av papper. Ställ dem på en plåt. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 15 min. Låt dem sedan svalna på ett galler.

Tips: Samtliga kryddor kan bytas ut mot 1 msk pepparkakskryddor. ½ tsk bikarbonat kan bytas ut mot 1 tsk bakpulver, även gräddfilen kan ersättas med samma mängd filmjölk.



ljuvliga kladdkakemuffins

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa 2 ägg, 2 dl strösocker och 1 tsk vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält 50 g smör, häll i ½ dl matolja och 1 dl ljus sirap, blanda det med äggsmeten. Blanda 2 dl vetemjöl1 dl kakao, 1 tsk bakpulver och 1 nypa salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Hacka 100 g mörk kvalitetschoklad 70 % och smält i ett vattenbad och blanda den med smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 12 minuter.

Tips: Garnera gärna med en klick lättvispad grädde och färska bär.

grönpepparbiffar

Blanda 500 g nötfärs, 1 ägg, 1 tsk salt, svartpeppar, 100 g philadelphiaost och 2 tsk krossad grönpeppar. Forma sedan till biffar och stek dem i smör.

Servera med potatis, grönpepparsås och en god sallad! :)


chocolate chip cookies

Smält 300 g smör. Vispa ihop 2½ dl brunfarin, 2 ägg och 3 tsk vaniljsocker. Blanda sedan i det smälta smöret och vispa in ordentligt. Blanda sedan i 7½ dl vetemjöl, 1 tsk salt, 1 tsk bikarbonat, 4 msk kakao och 200 g choklad (grovhackad, vit eller mörk). Fortsätt att blanda tills smeten blir som en stor ”fudgeboll”, ganska seg och kolaaktig, då blandar du till sist i den grovhackade chokladen. Dela upp smeten i mindre bollar och platta ut lite lätt på plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader ca 10 minuter.


choklad- och hasselnötskakor

Blanda 7 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl och 1 dl strösocker i en bunke. Tärna 400 g kallt smör och nyp ihop med mjölblandningen. Häll i 2 msk vatten och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop.
Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst en timme. Sätt under tiden ugnen på 200 grader, varmluft. Hacka 50 g hasselnötter och 50 g mörk kvalitets choklad 70% grovt och knåda ihop med degen. När degen vilat färdigt, rulla små bollar och platta ut dem till kakor på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter tills de fått fin färg.

Tips: Sätt eventuellt en nöt i varje kaka innan gräddning!

lax med kokossås och wokade grönsaker

Riv skalet av ½ lime frukt. Kärna ur och finhacka ½ chili och häll 1 burk kokosmjölk i en kastrull. Tillsätt därefter chilin, ½ tsk fruktsocker, saften från ½ lime, samt skalet och ½ hönsbuljontärning. Låt småkoka 10 minuter. Smaka av med salt och fruktsocker, red därefter såsen med maizena såsredning.

Stek 4 bitar lax och koka 1 paket äggnudlar. Strimla 2 st röda paprikor och woka dem tillsammans med 2 paket sockerärtor i lite rapsolja. Smaka av med salt och peppar. Pressa liten citron eller limesaft över fisken. Färdig att servera! :)

nyttiga frukostbullar

Smula 50 g jäst i en degbunke. Värm 5 dl mjölk till 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av mjölken och ½ dl olja (som ska vara rumsvarm - värm den annars tillsammans med mjölken), 1 tsk salt och 2 tsk socker. Rör om. Använd helst sedan elvisp med degkrokar eller annan maskin för att arbeta ihop degen.

Tillsätt 1 dl kruskakli, (eller vetekli), 2 dl grovt rågmjöl (eller grahamsmjöl) och 7 dl ljust lantbrödsmjöl (eller rågsikt) och till sist 3-4 dl vetemjöl special (eller vanligt vetemjöl). Arbeta degen tills det mesta av mjölet är inarbetat och degen släpper bunkens kanter. Strö över lite vetemjöl och låt den sedan jäsa 30-40 minuter under bakduk.


Knåda degen på mjölat bakbord så att luftbubblorna trycks ut. Dela sedan degen i två delar. Dela sedan upp degen i 12 små degkluttar som du rullar till bollar och lägger på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


chokladmuffins med chokladbitar

Sätt ugnen på 200°. Vispa 150 g smör och 2 dl socker vitt och pösigt. Knäck sedan i två ägg, ett i taget och fortsätt vispa till en jämn smet. Tillsätt 1 tsk vaniljsocker och 1 dl mjölk. Vispa några sekunder till så att det blandas. Hacka 50 g mörkchoklad och 50 g vitchklad i mindre bitar. Blanda 3 dl mjöl, 4 msk kakao, 2 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker, tillsammans med chokladbitarna och rör ner i smeten. Fördela sedan smeten i formarna och grädda dem i mitten av ugnen i ca 15 min. (Blir ca 10-15 st)

Lite finare hamburgare

Hacka och stek 2 st gula lökar. Blanda sedan ner det tillsammans med 700g köttfärs, 2 ägg, 1 dl ströbröd, 1 msk fransk senap, 1 msk ccognac och 1 dl vispgrädde. Smaka av med chilipulver, salt och peppar. Blanda färsen till en slät massa och forma till 2 cm tjocka och 12-15 cm runda hamburgare. Stek några minuter på varje sida! :)

Tips: Perfekta att göra färdiga innan och ta med sig till skogen/stugan osv och grilla senare! Godare än så kan det knappast bli! :)


tårtor med vitchoklad- och hallonmousse

Vithokladmousse
: Vispa 2,5 dl grädde och 1 tsk urskrapad vaniljstång och 0,5 tsk äkta vaniljsocker pösigt, ej hård och ställ sedan kallt. Smält 100 g vitchoklad, rör ner 1 tsk smör och lite grädde. Blanda chokladröran med grädden och låt stå minst 15 minuter i kylen.

Hallonmousse: Mixa 225 g hallon till en slät massa. Vispa sedan 1,5 dl grädde och ställ kallt i kylen. Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten och vispa 3 äggvitor till hårt skum. Blanda 4 msk vatten och 2 dl socker i en kastrull, låt koka upp och dra av plattan. Lös upp de urkramade gelatingbladen och häll vätskan i äggviteskummet under kraftig vispning, fortsätt vispa kraftigt tills smeten kallnat. Blanda hallonen med grädden och vänd ner i äggvitorna. Blanda väl, men låt de vara lite melerat. Fyll genast tårtbottnen med hallonmoussen och låt stå kallt i kylen 2-3 timmar.

daimkakor

Smält 175 g smör i en kastrull. Blanda i 3 dl vetemjöl, 1 dl socker, 1 tsk bakpulver och 3-4 enkelbitar hackad daim. Klicka ut i muffinsformar. Färdigt! lika gott som enkelt.

kasslergryta med ädelost

Skär champinjonerna (ca 10st) och paprikan i skivor och stek dem mjuka. Strimla kasslern (ca 500g) och stek allt varmt tillsammans. Smula ner ädelost (½-1 efter smak) och låt den smälta in. Till sist rör du ner creme fraice (ca 2dl) i grytan. färdigt!

Detta är ett gammalt recept som jag bara har i huvudet, har därav inga riktiga mått, utan ni får helt enkelt ta allt efter smak och eget tycke. Detta passar mig iaf och älskar ni champinjoner kan ni ju istället ta i 20 eller 100, men det förstår ni nog själva. Riktigt jävla gott är det iaf! :

crépes med champinjonstuvning


saffransmuffins



Leilas filmjölkslimpa




kycklinggryta med kokosmjölk

Det kanske inte ser mycket ut för världen, men det här kära vänner, kan mycket möjligt vara det godaste som någonsin ätits, av någon, någonsin.

Skär kycklingfileér (3-4st) i strimlor, stek och lägg åt sidan. Stek lök, paprika, vattenkastanjer, bambuskott, champinjoner och om det är någonting annat ni vill ha i. Lägg sedan i kycklingfileérna, häll i en burk kokosmjölk och ca 2dl creame fraice. Smaka av med sweet chili, salt och peppar.

Servera med ris och en sallad.


köttfärslimpa

Köttfärslimpa är enkelt, gott och billigt.. precis som vi gillar det!


Jag går inte efter något direkt recept men.. blanda ströbröd och mjölk (ca1dl ströbröd med ca 1,5dl mjölk) och låt svälla ca 10min. Blanda köttfärsen (ca400g), kryddorna (salt&peppar), sedan brukar jag ta i lite dijonsenap. Blanda till sist i ett ägg och ströbröd&mjölkblandningen. 175 grader i ca 45-60min. Done!

Skär gärna potatis och morötter i klyftor och lägg in samtidigt i ugnen. Som godast är det med gräddsås och svart/röd-vinbärsgele till eller lingonsylt.

fiskpudding

Sätt ugnen på 175 grader. Koka ca 500 gram vitfisk (typ torsk) i några minuter & mixa sedan till en slät massa. Blanda ner lite hackad purjolök, 2-3 dl grädde, 2 ägg och kryddor. Smöra en ugnsform och tryck ut "fiskmassan", täck sedan med folie och grädda mitt i ugnen i ca 60min. Låter kanske inte nå vidare men för att vara vardagsmat & fisk så är det faktiskt sjukt gott! :)

Servera med potatis, gärna kokade morötter eller ärtor och skirat smör.. :)


vitchokladpannacotta med hallon

Koka upp 5dl grädde med 1tsk vaniljsocker. Lägg i 100g hackat vitchoklad och låt smälta ihop. Krama ur vattnet och lägg i 3st gelatinblad (som du tidgare lagt i kallt vatten). Rör till en jämn smet och häll upp i glas/skålar. Låt stelna i kylen minst 3 timmar. Garnera med hallon. Ät och Njuuut!

(detta räcker till ca 4-6 portioner)


kroppkakor

Koka 500 g potatis i lättsaltat vatten, skala och pressa sedan. Blanda den pressade potatisen snabbt med 2,5dl mjöl, 1 ägg, 1 tsk kryddpeppar, salt och peppar. Finhacka en gul lök och tärna 100 g rimmat fläsk, stek sedan det tillsammans. Forma runda bollar av potatissmeten, tryck i lök och fläsk och slut igen. Koka dem i 5-6 minuter i lättsaltat vatten, de flyter upp till ytan då de är färdiga. Servera med lingon och skirat smör. Detta recept är för fyra portioner.


tips; jag tycker de blir godare då man steker på en liten yta efter kokningen.. : )

 


vitchoklad- och kokos bullar

Gör en bulldeg av 100 gram smält smör som blivit fingervarmt tillsammans med 5 dl mjölk. Lös upp 1 pkt jäst i degvätskan och blanda därefter i 1 tsk salt, 1 krm kardemumma, 1 dl strösocker och 11-12 dl vetemjöl. Blanda allt ordentligt, degen ska va rätt lös. Låt jäsa ca 40 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och tryck ut en rektangel. Bred på 100 gram mjukt smör blandat med 1 dl strösocker, 1 dl kokos och 150 gram finhackad vit choklad. Rulla ihop till en rulle och skär bullsnittar. Lägg snittarna i bullformar, blir ett tjugotal. Lät jäsa i ca 20 minuter och grädda sedan du penslat och strött på pärlsocker. Låt gräddas i ca 10-12 minuter på 225 grader.. Ät och njut! :)


brytbröd med kesella

Värm 5 dl mjölk till 37 grader. Rör sedan ut 50 g jäst i lite av degspadet, tillsätt sedan resten av det. Tillsätt 250 g kesella, 2,5 msk ljussirap, 1,5 tsk salt, 8,5dl vetemjöl och 3,5 dl grahamsmjöl och arbeta degen smidig. Låt jäsa 30min. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den. Dela i 24 delar (jag gjorde 16st) och rulla till bollar som du sedan lägger tätt ihop i en långpanna eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30min under bakduk. Grädda i 225 grader i ca 15-20 minuter. Pensla därefter med vatten och lite matfett. Låt kallna på galler under bakduk och bryt sedan isär bullarna. Ät och njut! :)

frukostmuffins

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa 2 ägg och 1,5 dl råsocker pösigt. Tillsätt 1,5 dl lättmjölk och 50 g smält smör. Rör om. Blanda 3 dl ljust fullkorns mjöl (jag använder grahamsmjöl), 0,5 dl linfrö, 1 tsk bakpulver och 1 krm salt. Mortla 0,5 dl kardemummakärnor och tillsätt det. Rör ihop mjölblandningen med äggsmeten och fördela i muffinsformar. Skölj och skär 1-2 äpplen, vänd dem i kanel och fördela i muffinsen. Strö över lite råsocker och grädde 15 minuter. Färdigt! :)

Jag har gjort de här ett antal gånger tidigare och de är perfekta att ha liggandes i frysen, för att kunna ta fram och micra en morgon till kaffet! Att de är nyttigare än andra muffins gör dem ju knappast sämre! :)

västanbiffar

Blanda 400g blandfärs, 1 ägg, 1 dl västanost, 1 dl creme fraiche, 1 tsk salt och 0,5 tsk peppar. Rulla till runda små bollar och stek i smör några minuter på varje sida. Servera med potatis, gräddsås och gärna röd/vinbärsgele och en god sallad! :)


wienerstänger




korgbröd

Smula 50 g jäst i en bunke. Rör ut den i det 5 dl ljummet vatten. Tillsätt 2 tsk salt och 2 msk olja och de mest av mjölet (ska vara 1,3 l allt som allt). Arbeta degen kraftigt i en bunke, tills den blir blank och smidig. Täck bunken med en bakduk och låt den jäsa i 20 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma degen till en rund bulle sm du sedan lägger i en mjölad korg. Täck återigen över med en bakduk och låt möjligen jäsa ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Då jäsningen är färdig så stjälper du upp bullen på en plåt med bakplåtspapper och låter den jäsa ytterliga 10min. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt brödet kallna på ett galler. Ät och njut med lite smör och ost till! :)


tacopaj



mjölkchokladpannacotta




Blötlägg 1,5 st gelatinblad. Koka upp 3 dl grädde & 3 msk socker. Låt svalna lite och lägg ner 100 g grovhackad marabouchoklad & låt smälta i grädden. Krama ur gelatinbladen & lägg ner dem i grädden & blanda väl. Häll upp i glas & låt stå i kylen några timmar för att stelna, helst över natten. Servera som det är, riv choklad över & tryck ner en choklad bit, alternativt servera med hallon eller jordubbar! :)


vitachokladmuffins med hallon




RSS 2.0