nyttiga frukostbullar

Smula 50 g jäst i en degbunke. Värm 5 dl mjölk till 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av mjölken och ½ dl olja (som ska vara rumsvarm - värm den annars tillsammans med mjölken), 1 tsk salt och 2 tsk socker. Rör om. Använd helst sedan elvisp med degkrokar eller annan maskin för att arbeta ihop degen.

Tillsätt 1 dl kruskakli, (eller vetekli), 2 dl grovt rågmjöl (eller grahamsmjöl) och 7 dl ljust lantbrödsmjöl (eller rågsikt) och till sist 3-4 dl vetemjöl special (eller vanligt vetemjöl). Arbeta degen tills det mesta av mjölet är inarbetat och degen släpper bunkens kanter. Strö över lite vetemjöl och låt den sedan jäsa 30-40 minuter under bakduk.


Knåda degen på mjölat bakbord så att luftbubblorna trycks ut. Dela sedan degen i två delar. Dela sedan upp degen i 12 små degkluttar som du rullar till bollar och lägger på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback