tårtor med vitchoklad- och hallonmousse
Vithokladmousse: Vispa 2,5 dl grädde och 1 tsk urskrapad vaniljstång och 0,5 tsk äkta vaniljsocker pösigt, ej hård och ställ sedan kallt. Smält 100 g vitchoklad, rör ner 1 tsk smör och lite grädde. Blanda chokladröran med grädden och låt stå minst 15 minuter i kylen.
Hallonmousse: Mixa 225 g hallon till en slät massa. Vispa sedan 1,5 dl grädde och ställ kallt i kylen. Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten och vispa 3 äggvitor till hårt skum. Blanda 4 msk vatten och 2 dl socker i en kastrull, låt koka upp och dra av plattan. Lös upp de urkramade gelatingbladen och häll vätskan i äggviteskummet under kraftig vispning, fortsätt vispa kraftigt tills smeten kallnat. Blanda hallonen med grädden och vänd ner i äggvitorna. Blanda väl, men låt de vara lite melerat. Fyll genast tårtbottnen med hallonmoussen och låt stå kallt i kylen 2-3 timmar.
Hallonmousse: Mixa 225 g hallon till en slät massa. Vispa sedan 1,5 dl grädde och ställ kallt i kylen. Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten och vispa 3 äggvitor till hårt skum. Blanda 4 msk vatten och 2 dl socker i en kastrull, låt koka upp och dra av plattan. Lös upp de urkramade gelatingbladen och häll vätskan i äggviteskummet under kraftig vispning, fortsätt vispa kraftigt tills smeten kallnat. Blanda hallonen med grädden och vänd ner i äggvitorna. Blanda väl, men låt de vara lite melerat. Fyll genast tårtbottnen med hallonmoussen och låt stå kallt i kylen 2-3 timmar.
Kommentarer
Trackback