chokladmuffins med nougat

Smält 100 g smör och låt svalna. Vispa 2 ägg och 2,5 dl socker pösigt och blanda därefter i 1 tsk vaniljsocker och 1 krm salt. Blanda 2 dl vetemjöl, 4 msk kakao och 0,5 tsk bakpulver och sikta ner det med resten. Fyll upp i formar och grädda i 200 grader i 10 minuter. Bred på nougat (ca 75g) direkt då du tar ut dem från ugnen och strö sedan över lite kokos.

Tips; vänta tills nougaten svalnat en aning och strö över t.ex. silverkulor eller strössel i någon rolig färg.


dumlekakor

Blanda 200g smör tillsammans med 2 dl rörsocker pösigt. Blanda sedan 4½ dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker och vänd ner det tillsammans med resten. Låt stå i kylen ca 30min. Rulla sedan små bollar, ca 20 st och tryck ett hål i dem där du lägger ner ½ dumlekola i varje. Grädda på 200 grader i 10 minuter.

Tips: Lägg gärna på en noblesseplatta som får smälta på kakorna, direkt då du tagit ut dem från ugnen.


Nougat- och nötrutor

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna, ca 33x25 cm med bakplåtspapper. Smält 100 g smör och rör ner 2½ dl socker och 2 ägg, blanda noga. Rör i 1½ dl vetemjöl, 1 tsk kanel, ½ dl kakao, 1 nypa salt och 2 msk vaniljkrämspulver ( går att byta ut mot 1½ tsk äkta vaniljsocker). Häll smeten i långpannan och grädde i ca 20 minuter. Ta ut kakan och hyvla på ca 125 g nougat medan kakan är varm. Hacka ca 10valnötter (eller hasselnötter) och strö dem över. Smält ca 30 g vit- och/eller mörkchoklad och ringla eller klicka ut över kakan. Skär därefter kakan i 12-16 rutor.

Tips: Servera gärna med grädde till, eller ät den bara som den är! :)


västerbottenpaj

Pajdegen:

Blanda 3 dl vetemjöl, ½ tsk salt och 125 g smör, finfördela. Tillsätt 1 ägg och blanda snabbt ihop till en deg. Trycke ut degen i en pajform som är 24 cm/diametern. Låt vila i kylen ca 30min. Nagga därefter degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 10-15 minuter.

Fyllningen:
Vispa ihop 3 ägg, 2,5 dl mellangrädde och 1 dl mjölk. Tillsätt sedan 300g riven västerbottenost. Smaksätt med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädde 25-30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar då fyllningen har "stannat" och fått en fin färg.

Tips: Servera gärna med löjrom/rom till! :)



somriga bärmuffins

Blanda 150g smör med 2 dl socker, pösigt. Blanda sedan ner två ägg, ett i taget till en slät smet. Sikta sedan ner 3½ dl vetemjöl, tillsammans med 2 tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker. Därefter blandar du 1½ dl naturell yoghurt tillsammans med rivet skal från ½  citron och rör varsamt ner det med resten. Vänd 3 dl bär (jag valde hallon) i 1 msk vetemjöl och vänd sedan ner bären i smeten. Fyll muffinsformar till 3/4 och grädde på 200 grader i 20 min. Då muffinsen kommer ut så river du lite vitchoklad över dem, ca 50g behövs! :)

Väldigt somrig smak och verkligen supergoda! :)


cupcakes med marängfrosting



Cupcakes:
Vispa 3 ägg och 2 dl socker pösigt. Blanda sedan 2½ dl mjöl, 2 tsk bakpulver, 3 tsk vaniljsocker och 1 nypa salt och blanda sedan ner det i smeten. Rör slutligen ner 1½ dl creme fraiche. Fyll mindre och fastare muffinsformar till 2/3. Grädda i 12 min200 grader.

Marängfrostingen:
Blanda 2,8 dl socker, 0,8 dl vatten och 1/4 tsk pressad citronsaft i en kastrull och låt sjuda. Vispa 2 äggvitor med 2 tsk vaniljsocker till maräng, (bunken ska gå att vända upp och ner). Häll sedan i lite i taget av den varma socker och vattenblandningen.. ca 1 tsk i taget, detta borde ta ca 10 min. Häll gärna i lite karamellfärg under omrörningen. Låt gärna stå en timme i kylen för att hårdna ytterligare och bred på cupcakes då de svalnat.

Tips: Dela gärna upp marängfrostingen i olika delar då den är färdig & färga i olika färger. Garnera sedan med strössel eller sockerfigurer.

Min maräng vägrade bli hård hur mycket jag än vispade.. så då jag hade bredit på marängen på de avsvalnade muffinsen, så ställde jag in de ytterligare i ugnen i ca fem minuter på 175 grader och då fick de en härlig maräng yta.. :)


RSS 2.0