Snabba frallor
Dessa frallor är otroligt porösa & saftiga. Att man sedan gör dem på ca 30 minuter gör dem ju knappast sämre! :)
blåbär- och rödavinbärs muffins
Tips; Byt ut blåbären och rödvinbären till andra blandade bär. Strö gärna över lite mandelspån på muffinsen innan de gräddas.
Farmors spröda småkakor
Blanda 5 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl och 1,5 dl florsocker i en bunke. Tärna 300 g kallt smör och nyp ihop med mjölblandningen. Häll i 0,5-1 msk vatten och arbeta därefter ihop allt till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska precis gå ihop. Låt sedan degen vila i en plastpåse i kylen minst en timme.
Halongrottor: Ta sedan ut degen och rulla till små bollar som du lägger i småkaksformar, gör en fördjupning med tummen och fyll med hallon, jordgubb, blåbär eller någon annan god sylt! :) Grädda på 175 grader i ca 10 minuter.
Choklad- och hasselnötskakor: Hacka 100 g choklad och 150 g hasselnötter grovt och knåda ihop med degen. (Spara några hasselnötter till garnering). Rulla degen till små bollar och platta till dem till kakor på en plåt med bakplåtspapper. Sätt en hasselnöt i varje kaka. Grädda på 175 grader i ca 10 minuter.
Tips; Endast fantasin sätter gränser och du kan blanda i nästintill precis vad du vill i dessa småkakor. En marabouchokladkaka med din favoritsmak lär gå hem i alla lägen! :)
whiskymarinerat kött med whiskysås
Whiskysåsen: Finhacka 2 scharlottenlökar & fräs i smör tillsammans med 2 msk whisky. Tillsätt 2 dl vatten, 2,5 msk kalvfond & 2,5 dl grädde. Låt koka ihop några minuter & tillsätt ytterligare ca 2 msk whisky.. smaka av för att se hur mycket som passar! Sila såsen från lökbitarna eller mixa med en stavmixer så den blir slät. Red sedan eventuellt av såsen med lite maizena! :)
Tips; Ät detta, bjud på detta.. på eran sista måltid önska er detta.
kladdkakemuffins med marabouchoklad
Smält 100g smör och låt svalna. Vispa 2 ägg & 2½ dl socker pösigt. Blanda 2 tsk vaniljsocker, 4 msk kakao, ½ tsk bakpulver, 1 krm salt & 2 dl vetemjöl & blanda ner i ägg & socker blandningen. Tillsätt det avsvalnade smöret & vispa snabbt ihop till en jämn smet. Hacka ca 100g marabouchoklad & rör ner i smeten. Klicka sedan ut smeten i bakformar (ca 14 st). Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
Tips; Pudra gärna över med lite florsocker.. eller tillsätt några droppar pepparmint hushållsarom, vitchoklad, nötter, bananbitar eller något annat som faller dig i smaken. Bara fantasin sätter gränser! :)
tekakor på havregrynsgröt
Tips; Då då är färdiga kan du gärna pensla dem med en blandning utav, smör, mjölk & salt.. :)