järpar dränkta i gräddsås

Blanda ½ dl mjölk och 2 msk ströbröd och låt svälla. Hacka 1 gullök och stek, blanda sedan ner allt tillsammans med 500 g köttfärs, 1 äggula och några matskedar grädde. Smaka av med pressad vitlök (ca 1-2 klyftor), sambal oelek (någon tesked), färsk hackad basilika, vitpeppar och salt. (ev farinsocker). Forma smeten till små äggformade järpar och lägg dem i en smord form. Stek dem sedan i ugn på 200° i ca 15-20 minuter. Lägg sedan över järparna på ett annat fat.

Vispa ur formen med 1 dl köttbuljong och sila över i en kastrull. Tillsätt 5 dl grädde och 4 msk ljussoja (alt mörk) och låt koka ihop ca 10 min, red ev av med maizena redning. Smaka av med salt och peppar och slå såsen över järparna.

Servera tillsammans med potatis/hemlagad potatismos, en god sallad och lingonsylt alt röd- eller svartvinbärsgele! :)


Rödvinbärskaka

Sätt ugnen på 175 grader. Rör sedan 100 g smör tillsammans med 2 dl socker vitt och pösigt. Rör ner 3 ägg, ett i taget. Blanda sedan 3½ dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och rör ner det i smeten. Smöra och bröa en långpanna 30 x 40 cm. Bred ut smeten i en långpannan och häll över ca 3-4 dl rödavinbär och tryck ner dem lätt i smeten. Strö över ca ½ dl råsocker och grädda i ca 25 minuter.

Skär sedan upp i fyrkanter då kakan svalnat en aning.


bregottkakor

Blanda 300 g bregott, 1,5 dl socker, 2,5 dl maizena majsstärkelse, 3 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver. Rör samman & gör små bollar som du sedan lägger i småkaksformar. Grädda på 175 grader i 20-25 minuter. Helt underbart goda är de! :D


RSS 2.0