järpar dränkta i gräddsås
Blanda ½ dl mjölk och 2 msk ströbröd och låt svälla. Hacka 1 gullök och stek, blanda sedan ner allt tillsammans med 500 g köttfärs, 1 äggula och några matskedar grädde. Smaka av med pressad vitlök (ca 1-2 klyftor), sambal oelek (någon tesked), färsk hackad basilika, vitpeppar och salt. (ev farinsocker). Forma smeten till små äggformade järpar och lägg dem i en smord form. Stek dem sedan i ugn på 200° i ca 15-20 minuter. Lägg sedan över järparna på ett annat fat.
Vispa ur formen med 1 dl köttbuljong och sila över i en kastrull. Tillsätt 5 dl grädde och 4 msk ljussoja (alt mörk) och låt koka ihop ca 10 min, red ev av med maizena redning. Smaka av med salt och peppar och slå såsen över järparna.
Servera tillsammans med potatis/hemlagad potatismos, en god sallad och lingonsylt alt röd- eller svartvinbärsgele! :)
Rödvinbärskaka
Skär sedan upp i fyrkanter då kakan svalnat en aning.