Farmors spröda småkakor

På samma deg kan man göra ett flertal olika småkakor, här delar jag med mig utav två av dem! Det blir ca 50st småkakor av denna deg! :)

Blanda 5 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl och 1,5 dl florsocker i en bunke. Tärna 300 g kallt smör och nyp ihop med mjölblandningen. Häll i 0,5-1 msk vatten och arbeta därefter ihop allt till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska precis gå ihop. Låt sedan degen vila i en plastpåse i kylen minst en timme.

Halongrottor: Ta sedan ut degen och rulla till små bollar som du lägger i småkaksformar, gör en fördjupning med tummen och fyll med hallon, jordgubb, blåbär eller någon annan god sylt! :) Grädda på 175 grader i ca 10 minuter.

Choklad- och hasselnötskakor: Hacka 100 g choklad och 150 g hasselnötter grovt och knåda ihop med degen. (Spara några hasselnötter till garnering). Rulla degen till små bollar och platta till dem till kakor på en plåt med bakplåtspapper. Sätt en hasselnöt i varje kaka. Grädda på 175 grader i ca 10 minuter.

Tips; Endast fantasin sätter gränser och du kan blanda i nästintill precis vad du vill i dessa småkakor. En marabouchokladkaka med din favoritsmak lär gå hem i alla lägen! :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback