Snabba frallor

Smula 75 g jäst (1,5 pkt) i en degbunke. Smält 50 g smör, häll i 5 dl vatten och värm tills det är 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör om tills den har lösts upp. Häll i 1 msk socker och ½ msk salt. Arbeta in 12 dl mjöl, lite i taget, tills det blir en smidig deg. Dela degen i 20 bitar. Rulla till bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter. Grädda frallorna i mitten av ugnen i 250 grader, ca 7 minuter.

Dessa frallor är otroligt porösa & saftiga. Att man sedan gör dem på ca 30 minuter gör dem ju knappast sämre! :)


blåbär- och rödavinbärs muffins

Sätt ugnen på 200 grader om du vill göra stora muffins, och 220 grader om du vill göra små. Vispa 2 st ägg tillsammans med 1,5 dl strösocker och 1 tsk vaniljsocker poröst. Rör ner 100 g smält smör, 2 dl mjölk och rivet skal från en citron. Blanda 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och 1 nypa salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt (blir ca 8 stora eller 12 små). Varva smeten med blåbär och rödvinbär (eller några andra bär) i formarna, fyll dem till 2/3. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.


Tips; Byt ut blåbären och rödvinbären till andra blandade bär. Strö gärna över lite mandelspån på muffinsen innan de gräddas.


Farmors spröda småkakor

På samma deg kan man göra ett flertal olika småkakor, här delar jag med mig utav två av dem! Det blir ca 50st småkakor av denna deg! :)

Blanda 5 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl och 1,5 dl florsocker i en bunke. Tärna 300 g kallt smör och nyp ihop med mjölblandningen. Häll i 0,5-1 msk vatten och arbeta därefter ihop allt till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska precis gå ihop. Låt sedan degen vila i en plastpåse i kylen minst en timme.

Halongrottor: Ta sedan ut degen och rulla till små bollar som du lägger i småkaksformar, gör en fördjupning med tummen och fyll med hallon, jordgubb, blåbär eller någon annan god sylt! :) Grädda på 175 grader i ca 10 minuter.

Choklad- och hasselnötskakor: Hacka 100 g choklad och 150 g hasselnötter grovt och knåda ihop med degen. (Spara några hasselnötter till garnering). Rulla degen till små bollar och platta till dem till kakor på en plåt med bakplåtspapper. Sätt en hasselnöt i varje kaka. Grädda på 175 grader i ca 10 minuter.

Tips; Endast fantasin sätter gränser och du kan blanda i nästintill precis vad du vill i dessa småkakor. En marabouchokladkaka med din favoritsmak lär gå hem i alla lägen! :)


whiskymarinerat kött med whiskysås

Marinaden:
Blanda ihop 0,5 dl olivolja, 2 msk whisky, 1 msk soya, 0,5 msk sirap, 0,5 msk balsamvinäger, 1 riven vitlöksklyfta & 1 msk tomatpuré. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en plastpåse. Lägg i köttskivorna och låt de ligga kallt i marinaden minst ett par timmar.. gärna ett dygn! Salta det marinerade köttet en aning och grilla på kolgrill. Under grilltiden penslas köttet några gånger med överbliven marinad.

Whiskysåsen: Finhacka 2 scharlottenlökar & fräs i smör tillsammans med 2 msk whisky. Tillsätt 2 dl vatten, 2,5 msk kalvfond & 2,5 dl grädde. Låt koka ihop några minuter & tillsätt ytterligare ca 2 msk whisky.. smaka av för att se hur mycket som passar! Sila såsen från lökbitarna eller mixa med en stavmixer så den blir slät. Red sedan eventuellt av såsen med lite maizena! :)

Tips; Ät detta, bjud på detta.. på eran sista måltid önska er detta.



kladdkakemuffins med marabouchoklad

Smält 100g smör och låt svalna. Vispa 2 ägg & 2½ dl socker pösigt. Blanda 2 tsk vaniljsocker, 4 msk kakao, ½ tsk bakpulver, 1 krm salt & 2 dl vetemjöl & blanda ner i ägg & socker blandningen. Tillsätt det avsvalnade smöret & vispa snabbt ihop till en jämn smet. Hacka ca 100g marabouchoklad & rör ner i smeten. Klicka sedan ut smeten i bakformar (ca 14 st). Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 10 minuter.

Tips; Pudra gärna över med lite florsocker.. eller tillsätt några droppar pepparmint hushållsarom, vitchoklad, nötter, bananbitar eller något annat som faller dig i smaken. Bara fantasin sätter gränser! :)


tekakor på havregrynsgröt

Koka ihop 1,5 dl havregryn, 2,5 dl vatten & ½ tsk salt till en gröt. Häll av gröten i en bunke & klicka ner 50 g smör, som du sedan rör ut. Smula ner 50 g jäst i en bunke & lös upp med 2,5 dl fingervarm mjölk. Blanda ihop mjölk/jäst blandningen tillsammans med gröten & blanda i ½ dl sirap & ca 8 dl vetemjöl. Låt jäsa 30 minuter under bakduk. Baka sedan ut degen till tekakor (ca 24st). Lägg den på en plåt, platta ut dem & nagga med en gaffel. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Låt sedan gräddas på 250 grader i tio minuter.

Tips; Då då är färdiga kan du gärna pensla dem med en blandning utav, smör, mjölk & salt.. :)

RSS 2.0